Merkezi Almanya’nın Darmstadt şehrinde bulunan Avrupa Uzay Ajansı (ESA) Uzay Enkaz Bürosu’nun son tahminine göre, bir süredir kontrolsüz şekilde yörüngede dolaşan Çin’in Tiangong-1 (GökSaray-1) uzay laboratuvarı muhtemelen 30 Mart – 2 Nisan tarihleri arasında Dünya’ya düşecek.
Nereye Düşecek?
Uzay Enkaz Bürosu yetkilileri Tiangong-1’in dünyaya düşeceği yerin; hava şartları, atmosfere giriş noktası, açısı ve hızı gibi pek çok değişkene bağlı olduğunu, şu an için kesin bir çarpma noktası belirtemeyeceklerinin de altını çizdiler. Ancak mevcut hesaplamalar göz önüne alındığında, 43 derece kuzey ve 43 derece güney enlemleri arasında bir noktadan atmosfere giriş yapacağı öngörülüyor.
Uzmanlara göre Tiangong-1’in kütlesine ve yapı malzemelerine bağlı olarak bazı bölümleri, Dünya atmosferine girdiğinde sürtünmenin etkisiyle yanarak da olsa yolculuğa devam edip yüzeye ulaşacak.
Aralarında ülkemizin de bulunduğu Dünya’nın dört bir tarafından nüfus yoğunluğu yüksek bir çok nokta risk altında. Zira uzay istasyonun bir yerleşim birimine isabet etmesi felaketle sonuçlanabilir.
Bununla birlikte Tiangong-1’in okyanusa düşme olasılığının daha yüksek olduğu düşünülüyor. Çinli yetkililer düşüşe geçen uzay aracının herhangi bir risk oluşturmadığını iddia etti. Yapılan açıklamada enkazın Pasifik Okyanusuna isabet edeceği bilgisinin altı çizildi.
Kriz Masası Oluşturuldu
Bu arada ESA, Uzay Enkazı Kurumlararası Koordinasyon Komitesi (IADC) tarafından yürütülen Tiangong-1’in düşüşüyle ilgili oluşturulan “kriz masasına” ev sahibi ve yönetici olarak hizmet verecek.
IADC, NASA, ESA, Avrupa ulusal uzay ajansları, Japonya Havacılık Arama Dairesi, Hindistan Uzay Araştırma Teşkilatı, Kore Havacılık Araştırma Enstitüsü, Rusya Roscosmos ve Çin gibi 13 uzay ajansından ve diğer kuruluşlardan uzay-enkaz uzmanları yanısıra çeşitli araştırmacılarından oluşan uzmanlar, istasyonun düşüşünü anbean takip edecek ve olası senaryolar için informasyon akışı sağlayacak.
“Tiangong-1, Eylül 2011’in sonlarında, Çin’in 2020’lerin ortalarında yapmayı amaçladığı uzay istasyonunu inşa etmek için gerekli olan yörünge yerleştirme ve buluşma teknolojilerini test etmek amacıyla gönderilmişti. Çinli yetkililer, 2016’da uzay istasyonunun kontrolünü kaybettiklerini doğrulamıştı. Çin uzay ajansı, Birleşmiş Milletler’e istasyonun Ekim 2017 ila Nisan 2018 arasındaki zaman diliminde Dünya’ya çarpacağı bilgisini vermişti.”
“1991’de Sovyetler Birliği’ne ait 20 tonluk Salyut 7 istasyonu, bir diğer 20 tonluk uzay aracına kenetli halde atmosfere giriş yaparak parçalanmış ve bir kısım parçalar Arjantin’in Capitán Bermúdez kentine düşmüştü. 1979’da ise NASA’nın 77 tonluk uzay istasyonu Skylab yeryüzüne düşmüş ve büyük parçalardan bazıları Batı Avustralya’ya isabet etmişti.”
Kaynak: Space.com, NTV